Sárga veszedelem?

2012.09.25. 21:56

Bár már elkezdett pár blog foglalkozni a kínai-japán konfliktussal, ám ezek véleményem szerint, még egyáltalán nem fognak átcsapni nagyobb harcokba. Hiszen ez Japánnak sem Kínának sem az érdeke. (persze az az olajmező, ami ott van fontos, de nagyobb károkat okozna a háború). Viszont azt nem mondom, hogy valamikor a beláthatatlan jövőben ez lehet majd egy ürügy egy lokális, vagy akár ázsiai, ne adja Isten világháborúra.

Hogy a következő világháború Ázsiában törne ki? Erre minden lehetőség megvan.

1. A társadalmi egyenlőtlenségek egyre növekvése a villámsebességgel fejlődő távolkeleti országokban. (pl.: India, Thaiföld, Vietnám, Kína). Tehát körülbelül ugyanaz játszódik le ilyen szempontból ott, mint Európában a századfordulón. Elenyésző, vagy szinte nem is létező a középosztály fogalma, de például pár év múlva Kínában lesz a világon a legtöbb dollármilliárdos. Tehát, ha öntudatra ébredne valamikor a társadalom bármely országban az beláthatatlan következményekkel járna.

2. Rengeteg határmenti és etnikai vita is lehet a kiváltó oka egy háborúnak. Az előbb említett szigetcsoport Japánnal, az indiai határviták Kínával, Tibet problematikája szintén Kínával, Észak- és Dél Kórea, Thaiföld és Kambodzsa... és még folytathatnám. Egész Ázsia egy puskaporos hordó... tele van ürügyek alternatíváival.

3. Ami viszont a legaggasztóbb az a gazdasága ezen országoknak. Indiáról is felreppent a hír, hogy lassul a gazdasági növekedés és csődbe mehet az ország. Japán államadóssága meghaladja a 200%-ot!!! (persze mindenki jött a demagóg szöveggel, hogy Orbán megint hülyeségeket beszélt és mutogattak Japánra meg az USA-ra, de elárulom Japán államadósságának a 98%-a japán kézben is van, mivel ott az emberek a népért élnek, cselekszenek, dolgoznak, halnak és nem igazán magukért...). Egy Észak-Dél Kórea háború elkerülhetetlen lesz a jövőben. A kínai "csoda", pedig egyre inkább fújja azt a gazdasági, ingatlan, társadalmi lufit, ami mostmár hatalmasat robbanhat.

A legszignifikánsabb a kínai helyzet. Európában nincs annyi pénz és lehetőség, hogy a kínaihoz hasonló halogatást csinálja korrekció helyett, ám Kínában ezt egy ideig megtehetik. Én úgy látom Orbán is ezt akarta Magyarországon csak a különbség az, hogy a Matolcsy féle "korrekció halogató" döntések talán 2 hónapot éltek vagy annyit sem, addig a kínaiak ezt gyönyörűen tudják húzni. Viszont a válságnak még a komoly közgazdászok egyáltalán nem látják a végét! És ezek az átvészelő cselekvések Kínában már nem fenntarthatóak. (A múlt héten láttam egy ilyesfajta építőipari fölösleges pénzpumpát... a világ főtereit gyűjti össze, köztük a Hősök terét is...) És ha esetleg rossz helyzetbe kerül a kínai és japán gazdaság, akkor az USA rögtön be is dőlne, mivel gigantikus államadósságának 2/3-a kínai-japán kézben van! Hoppá! --> veszélyes ez a globalizáció és nekünk még csak apróbb tünetei látszódnak...

Tehát a helyzet aggasztó lehet, ha a világválság nem oldódik meg. persze a közelkeletre már ki sem térek, mert egy ázsiai konfliktusnál az is robbanna.

4. Ázsia nem éppen a környezetbarátságáról és a fenntartható fejlődéséről híres, így persze előbb-utóbb kisebb-nagyobb háborúk mindenképp lesznek az elsivatagosodások miatt, az ivóvízhiány miatt, esetleg sugárzástól lakhatatlanná vált területe miatt (atomreaktor-hiba, atomfegyver-meghibásodás...)

Tehát úgy látom a következő nagyobb háború, ha nem oldják meg a világ vezető politikusai a problémákat, akkor Ázsiában bármikor kipattanhat, és az magával rántaná a fél, ha nem az egész világot...

Nostradamus megmondta?

Kell ez így?

A bejegyzés trackback címe:

https://kellezigy.blog.hu/api/trackback/id/tr344798218

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása