Az antikapitalista társadalom

2013.05.15. 23:54

image_2.jpg

Magyarországon a lakosság inkább azt szeretné, hogy a rezsit az államnak fizesse és hisz abban, hogy a verseny rossz. Mi lehet ennek az oka? ( index.hu/gazdasag/2013/05/14/rezsicsokkentes/ )

A múlt

A "boldog" Kádár korszakban (70-es évek eleje), mielőtt még eladósodott az ország, az emberekből kiölték a pénzügyi tudatosságot és a politizálást. Volt a Párt, és szinte mindent az állam birtokolt. Az emberek élték a szegényes, de nyugodt és teljes életüket. Az 1979-es 2. olajválság következtében azonban tarthatatlan volt a magyar út. Lazítani kellett a szocialista rendszeren.

1989. után azonban földindulás szerűen, fokozatosság nélkül léptünk be egy olyan világba, amelyben nyugati szomszédaink (Nagy-Britannia, USA, Franciaország, Németország...) már egy jó ideje otthonosan érezték magukat. Így tapasztalatok nélkül, tőke hiányában léptünk be a hiénák és ragadozók világába. Az állami vagyont aprópénzért odaadtuk a volt MSZMP-hez és a "tűzvonalhoz" közel állóknak, akik tovább adták a vételár sokszorosáért a multiknak. A magyar tőke így keletkezett...  Energia-, vízszolgáltatókat privatizálták az összes nagy szolgáltatóval együtt. Azonban ezért nagy árat kellett fizetnie a magyar társadalom többségének. Üzleti oktatás, üzleti gondolkodás és érzék híján a kisvállalkozók tönkrementek, a középvállalkozásokat pedig felfalták a nagy tőkeerős cégek. Az adókat a rendszerváltás okozta shock miatt rettentően megemelték és a forintot leértékelték.

Ez volt az első rossz tapasztalata a magyaroknak a rendszerváltás után. Felkészületlenül ért minket a szabad piac...

"Elmúltnyolcév"

A 2. shock az eladósodás utáni kiábrándulás volt, miközben az országot már a multinacionális cégek irányították. (Sukoró, 4-es metró, Energol... és még ezer másik "Trafikmutyi"). Míg 2000-ben 3% volt az államháztartási hiány, addig 2006-ban megszorítások nélkül 11,5% lett volna (megszorításokkal 9,2 %)... Így eladtuk az országot külföldi befektetőknek. 2008. előtt válságban volt az ország, mind morális, mind gazdasági téren. Az MNB tartalékai pedig 18 milliárd eurón álltak, amelyről a válság kirobbanásával bebizonyosodott, hogy  rettentő kevés ( most májusban 35,894 milliárd ). A bankok profithajhászása, a multik kizsákmányolása (munkások túlóráztatása, kizsákmányolása), az energiaárak, az élelmiszerárak égbe szökése megutáltatta a magyar társadalom nagy részével a szabad piacot. Az állami szabályozást akarták. 2010-ben a választásoknál a Fidesz ezt felismerte.

Jelen

Jelenleg külföldről úgy láthatják, hogy Magyarország egy államilag irányított tervgazdaság felé tart. Orbánnak nem titkos véleménye (többször is hangoztatta), hogy a kínai modell jó. Ezt akarhatja megvalósítani egy európai köntösbe bújtatva, pár magyaros (Kádár-korból) vett elemmel. Az állam erejének visszaszerzése és a magyar tőkésréteg megerősítése a célja. Ez egyrészt jó, mint ahogy Csányi Sándor is mondta az elmúlt napokban, mert egy külföldi anyacéggel rendelkező vállalat rossz eredmény esetén kivonja a tőkéjét. Míg egy magyar székhelyű cég próbál alkalmazkodni, próbálja elősegíteni az anyaország felvirágzását. Másrészt, így legálisan sakkban tarthatja a külföldi cégeket, és próbálhatja különadókkal gyengíteni őket, hogy elegük legyen Magyarországból. Ezzel könnyedén áron alul "bevásárolhat" például az OTP. Ehhez a technikához sikeresen kommunikálja az emberek rossz tapasztalatait, így a különadókat a társadalom többsége támogatja is.

Az állami televíziókat is sikeresen maga ellen fordította az előző kormány, mivel brutális pénzelvonásokat hajtott végre. A Fidesz viszont a pénzért cserébe elvárja, hogy kritika ne hangozzon el. Minőségi híradást így aligha kapunk, viszont jó szórakoztató műsorokat annál inkább...

Orbánék nagy hibája, hogy nem bírják elviselni a kritikát. Viszont ebből nagy káruk nem származik, mivel a külföldi kritikákat támadásoknak tudják kommunikálni (a multik miatt), a magyar ellenzéki pártok pedig erőtlenek, ráadásul abszolút nem mentesek belső megosztottságtól vagy éppen rossz emlékeket hoznak fel az emberekben (válság, Öszöd, Gyurcsány...).  Most, ha minden jól alakul még a rossz gazdasági mutatókkal sem példálózhatnak sem kintről, sem bentről...

Demokrácia--> látszólagos

Kiegyesúlyozott tájékoztatás--> nincs

Gazdasági növekedés, stadionépítés...--> elkezdődött

Kell ez így?

A bejegyzés trackback címe:

https://kellezigy.blog.hu/api/trackback/id/tr645302319

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása