A minap újra felkapták a magyar adókerülőkről szóló híreket a magyar kormány által remélt svájci, ciprusi tárgyalások kapcsán, valamint az adóamnesztia vége miatt.

Mint azt már rég tudjuk Magyarország benne van a világ élmezőnyében a kimenekített vagyon arányait tekintve. Ezért hirdették meg az Adóamnesztiát még 2010-ben, melyet kibővített egyéb offshore cégekre is a kormány. Ehhez nagy remények kötődtek egészen az amnesztia lejártáig, tavaly év végéig. Ugyanis mindössze 60 milliárd forintot utaltak haza a magyar bankbetétesek. Ez még csak egy kis töredéke sem a várt 1000 milliárd forintnak. 

Ennek mi lehet az oka, és miért becsülte ennyire túl a kormány ennek a rendelkezésnek a sikerességét?

A kormányt nem értem. Bízott a magyar milliárdosok, bűnözők, fémkereskedők nemzeti öntudatában??? Mert, hogy a magyar adórendszer semmiképp sem bíztatja a betéteseket az ittmaradásra. Svájcban senki nem kérdezi honnan van a pénzük, Cipruson fél-adóparadicsomi körülmények vannak. EU tagállam, tehát teljesen nem számít annak, azonban egy másik offshore céggel (Panama, Belize, Delaware, Oregon...)  már gyerekjáték kijátszani az európai adóhatóságokat. Ez a pénz nagyon is hiányzik a magyar büdzséből. Feltételezhetően 242 milliárd dollár körüli vagyonról beszélünk! És ezzel benne vagyunk a top 20-as listában! (Ehhez, csak gratulálni tudok, már megint egy negatív rekord) Ennyi pénz áramlott ki 1980-2010 között Magyarországról. Nálunk már csak afrikai, pár ázsiai (Kína az első 1189 milliárd dollárral, ami 5-ször nagyobb adat a magyarnál... hasonlítsuk össze a gazdaságok méretét!...)

Most persze toporzékolhatunk Svájcnál és Ciprusnál, hogy adja ki a magyar számlákat. Ez egy eleve halálra ítélt ötlet. Még az USA-nak is csak a csalással vádolt betétesek adatait adta ki Svájc. Egy Magyarország méretű országgal miért is törődne...

Banktitok? Ezt is a milliárdosoknak találták ki, akiknek van elég pénzük arra, hogy nagyon rövid időn belül megsokszorozzák, és már-már játékként rakják az elképzelhetetlen mennyiségű tőkéjüket  (becslések szerint 30.000 milliárd dollárt) a világ különböző pontjaiba, ahol megkerülhetik a honi adóhatóságokat.

A leglehanolóbb, viszont talán legevidensebb persze az, hogy ennek a felmoghatatlan mennyiségű pénznek majdnem  50%-a mindössze 92.000 ember számláin öszpontosul!

Csak drukkolni tudok, az amúgy bukásra ítélt tárgyalásokhoz a magyar kormány részéről, Svájc és Ciprus felé.

Az élet igazságtalan, a diplomácia még igazságtalanabb, a pénzügyi szektor pedig...

Kell ez így?

 

 

 

 

 

 

 

 

forrás: http://index.hu/gazdasag/vilag/2012/07/23/offshore/

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kellezigy.blog.hu/api/trackback/id/tr905036748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dagobertbacsi 2013.01.22. 23:30:49

szép elképzelés, a kormánynak valóban szüksége van százmilliárdokra, de érdemes lenne elgondolkodni, miért nem hozzák haza az emberek a vagyonukat. Lehet, hogy pl a visszamenőleges hatályú törvények és a teljes kiszámíthatatlanság felülírják a nemzeti öntudatot...

Istenadta 2013.01.23. 23:00:23

@dagobertbacsi: Nyilván, de ez nem egy újkeletű folyamat. 1980 óta kimenekített pénzekről van szó. A magyar adórendszer soha nem kedvezett a milliárdosoknak. Ráadásul a magyarok mindig is szerették megkerülni az adókat. (Nem tudom, lehet, hogy a vérünkben van a török hódoltság óta? :D :/ )...
süti beállítások módosítása