Véget értek az amerikai választások, Obama lett az elnök. Az amerikaiak (nem a fehérek többségben) megmutatták, hogy nem a kampány és a szavak számítanak, hanem a tettek és a gazdaság konszolidálása.

Mi európaiak mind örülhetünk, hogy Obama nyert. Bár Romney (nagyon) rövid távon jó lett volna az amerikaiaknak, azonban hosszú távon  morális válsághoz vezetett volna a gazdagok és szegények között (a gazdagok miért is kapnak egy csomó engedményt az adójukból és támogatást?), gazdaságilag pedig egy brutális világválságot engedett volna ránk. Az amúgy is elképzelhetetlenül magas amerikai államadósságot még tovább fokozta volna, és a szegények zsebéből a bankokba, óriáscégekbe ömlesztette volna a pénzt.

Azonban Obamanak nincs könnyű dolga. Az USA a szakadék szélén áll, nemsokára az államadósság eléri a kritikus szintet, miután automatikusan életbe lép a csökkentő mechanizmus. (ha megint meg nem emelik)  Csökkenteni kell az államháztartási hiányt, miközben 10 millió munkahelyet kell létrehozni és teljesen át kell alakítani az amerikai adó, jóléti struktúrát. Hogy bele fog törni az elnök bicskája? Minden bizonnyal... de nem mindegy, hogy milyen mértékben tudja ezeket legalább részlegesen megvalósítani.

A másik akadály, hogy a kongresszusban az ellenzék van többségben. Vagy megyegyezik a két párt vagy mindent elbuknak és olyan világégés lesz, amitől mindenki fél. 

Sajnos kompromisszumra abszolút nem képes a demokrata és a republikánus párt (csak nagyon nagy szükség esetén), ugyanis annyira eltolódtak a szélsőségek felé, hogy egyszerűen olyan, mintha két külön világban élnének. (Persze ez nekünk, magyaroknak nem ismeretlen, mert itthon ezek az ellentétek még durvábbak és sokszínűbbek is...)

Ami az érdekessége a pártoknak, hogy míg Romneyék gazdaságilak teljesen liberálisak és támogatják a vadkapitalizmust (bankok, óriáscégek támogatása, kis állam), másrészről meg abszolút konzervatívok (abortusz megtiltása, vagy engedélyhez kötése, fű betiltása, melegházasság ellenzők...), addig Obamáék fordítva működnek. Tehát gazdaságilag konzervatívok (nagy állam), de másrészről teljesen liberálisok (fű, melegházasság, abortusz...). Személy szerint nekem mindkét párt túl szélsőséges (furcsa, hogy ott nem szólják meg a nacionalizmusuk miatt a pártokat, úgy ahogy ezt itthon teszik egyesek... vagy csak itthon beszélhet valaki a saját hazája ellen a médiában?!), de ahogy az elején is mondtam Obamanak örülök, ahogy az européerek többsége.

Most fog eldőlni minden, hogy a világ milyen irányban halad tovább. Úgy néz ki Amerika is változások előtt áll. Kíváncsi vagyok az EU mikor kötelezi el magát strukturális átalakítások mellet.

Bankárok világa, vagy a nemzetek egyetértésén alapuló, szuverén államok belátó, következetes irányítása. Egyszer majd eljutunk oda, hogy őszintén kimondhatjuk a problémáinkat, anélkül, hogy le kéne mondanunk?

Gondolkozzunk merre vigyenek minket a változások.

Kell ez így?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kellezigy.blog.hu/api/trackback/id/tr664902028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása