Mint tudjuk, az Alkotmánybíróság alaptörvény ellenesnek találta a regisztrációról szóló kétharmados törvények egyes rendelkezéseit, és a Magyarországon belül élőknek indokolatlanul korlátozta volna a választáshoz való jogát. 

image_1.jpg

Azt mindenki sejthette, hogy ez előnyös lenne a Fidesz számára, ugyanis csak elektronikus úton, valamint az okmányirodához elvánszorogva lehetett volna regisztrálni. Ez megszűrte volna az idősebb lakosság egy részét, és a választásokra csak kaptában elmenő polgárog nagy hányadát is. Ők azok, akik annyira nem érdeklődnek a politika iránt, de nem lett nekik jobb, tehát mégis elmennek letenni a voksukat (nyilvánvalóan ezek a szegmensek többnyire az ellenzékre teszik le szavazatukat). 

Azonban biztosak abban, hogy ez volt Orbán eddigi legnagyobb veresége, mint ahogy azt külföldi lapok írják? 

Itt érvényesül az energiamegmaradás törvénye, ugyanis az Alkotmánybíróság pofonját  tudják úgy mutogatni, hogy valós demokratikus jogállamban élünk és az ellenzék minden megnyilvánulása hazugság. A pofon itt fog lendületből továbbcsattanni: szerencséjükre a parlamenti patkó másik fele folytonos lépéshátrányban van. Valószínűleg a regisztráció eltörlését fogják emlegetni. Ez viszont egyáltalán nem segít a saját maguk által ásott árokból való kitántorgáshoz. Együtt 2014? Ameddig nincs ellenzék, nem lehet minek összefognia a kormány ellen. Letűnt korok mocskos kezű politikusai, önmaga paródiáját alakító, parlamenten kívüli törpepárt hatalmas szájú elnöke, tele üres szavakkal, valamint egy gyenge karizmájú politikus, aki nem is politikus, de mégis (hozzá kell tenni, mindent megtett, a szövegíróival együtt, hogy vezéregyéniségnek tűnjön október 23-án).

De ez a téma érdekli a népet egyáltalán? 

A népet egyáltalán nem érdekel semmi, csak a végkifejlet és annak a médiában való reflektálódása. Egy magyar személyt, mint individumot már jobban érdekelheti az eseménytörténet. De információk hiánya miatt, esetleg alulképzettsége, a tudás igényének hiánya miatt inkább bele sem kezd egy ilyen léptékű vitába. Lerendezi az egészet így: "gusztustalan politikusok, nekem mindegy" ... Azt a réteget, melyet érdekli a politika, megrögzötten a saját állásfoglalása mellett tart ki... 

Tehát, akit eddig sem érdekelt ez a téma, ezután sem fogja érdekelni, akit pedig kissé az azt láthatja, hogy nehéz időkben, ilyen hatalom birtokában is képes a kormány betartani a joggállamiságot és a demokratikus normákat. Annyit lehet mondani, hogy érdemben teljesen lényegtelen Magyarországon egy gyökeres politikai-szerkezeti vagy demokratikus berendezkedést meghatározó intézkedés. Hogy mondhatja valaki egy ilyen országban, hogy csak  mégtöbb demokráciával juthatunk ki a válságból, amikor abszolút nem demokratikus berendezkedésű sem az ország, sem a nép. Egy szűk kör megvitatja, irányít és ezt így tartja jónak a lakosság kb 50%-a. Országunk demokratizálását az oktatásban lehetne és kellene is elkezdeni. A gyerekeket demokratikus intézményekben kéne felnevelni, és ők lehetnének az első valóságosan ilyen nézetű generáció.

Amíg ez nincs meg, addig érdemben kioltja a nép a saját szavát, több nézet nem fér meg egymás mellett. Ilyenkor pedig ha valaki jókor, jó helyen van, teljhatalmú úrrá is teheti magát.

Akkor miből is profitálhatunk? Miről is beszélünk?

Kell ez így?

A bejegyzés trackback címe:

https://kellezigy.blog.hu/api/trackback/id/tr135001792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dexter... (törölt) 2013.01.07. 12:55:33

Alapvetően egyetértek a poszttal, de ez a megközelítés sok kérdést vet fel.

Ha "országunk demokratizálását az oktatásban" kezdjük, akkor kb még 1-2 évtizedig nem lesz demokrácia Mo.-on.
Mi lesz addig? Ki fog uralkodni addig?
Ki mondja meg, hogy pontosan mit oktassunk a gyerekeknek?

Istenadta 2013.01.07. 18:48:50

@Dexter...: Valódi demokrácia valóban csak 1-2 évtizeden belül lehet. Addig csak azon a szűk réteg (politikusok, vezetők) kénye-kedvén múlik az, hogy mikor kezdi átadni a hatalmat a népnek. Mert valljuk be a legegyszerűbb az lenne, ha már az anyatejjel ezt szívnánk magunkba (Hollandia, Dánia, Svájc....), és a neveltetésünk ilyen szisztéma alapján zajlana. Viszont erre nem mutatkozik sem igény sem hajlandóság. Itthon mindig is azt várták el, hogy majd "ott fönn valaki elintézi"... persze ha nagy a gáz, akkor van 48, 56... De ameddig csak a politikai hatalomról van szó és egyéb elvont fogalmak beteljesedéséről (a szabadság, mint elvont fogalom...) addig ráhagyja a nép ezt a vezetőire. Az a valós kérdés, hogy mikor jön el az ideje annak az elhatározásnak, hogy a politikusok leveszik magukról a hatalom súlyát, felvilágosodnak, és megkezdik a demokrácia felé vezető reformok megszavazását. Mindaddig míg a lakosság nem érzi mélyebben a demokrácia lényegét, csak látszatrendszer működhet. Tehát messiásvárás van ;)

Dexter... (törölt) 2013.01.08. 08:45:50

@Istenadta: Racionális emberkén nehezen tudom elfogadni válaszként a csodavárást. Szerintem a helyzet bizonyos szempontból jobb, bizonyos szempontból rosszabb, mint ahogy leírtad.

Rosszabb azért, mert szerintem a mai elit olyan állapotban van, hogy egy tehetséges és erkölcsös ember a hatalom közelébe se kerülhet. Ezen csak egy forradalom segíthetne, mert az megtörhetné a kontraszelekciót. Persze ennek komoly ára volna, és komoly kockázatai lennének.

Jobb azért, mert ez végbe mehet más úton is. A demokrácia társadalmi bázisát a középosztály képezi. Ha Mo.-n beindulna egy polgárosodás, akkor az automatikusan beindítaná demokratizálódást. Ennek ma az esélye kicsi, de mégis nagyobb mint egy messiás eljövetelének.

Istenadta 2013.01.08. 19:23:34

@Dexter...: Részben egyetértek. Forradalom az egész világra ráférne, mert még az Usa-ban is csak az emberek manipulálása a célja a politikának, úgy ahogy a világ nagy részén. Egyes helyeken legalább erre nem mennek el fölösleges dollármilliárdok (Kína), mert hogy szinte ugyanaz a végkifejlet az biztos. Ezért lehet az oktatás ilyesfajta megreformálásával elérni a célt: egy tudatos, demokratikus társadalom, melyre nem hatnak semmilyen demagóg szövegek, üres ígéretek... Mert lehet itthon forradalom, de ki tudna hatalmon maradni? Aki a szebbet mondja. Butított társadalmat populista szöveggel lehet csak megnyerni (pl USA elnökválasztás végig erről szól)...

Dexter... (törölt) 2013.01.10. 16:08:02

@Istenadta: Én sem hiszem, hogy önmagában egy forradalom mindent megoldana, de a mostani elit olyan rosszul végzi a dolgát, hogy lényegében nincs vesztenivalónk. Azzal, hogy felkavarjuk az állóvizet, meg lehetni törni a mostani status quo-t, és a kontraszelekciót. Ez már önmagában nagy eredmény lenne.

Istenadta 2013.01.10. 18:15:38

@Dexter...: Vakon a nagy semmibe ugrani, ilyen időkben... Végzetes hiba lenne, és visszasüllyednénk még jobban. Aki forradalmat vizionál rossz úton halad. Aki változást akar, és tehetősebb, az alapítson egy új pártot. Ha az LMP-nek sikerült (fölöslegesen, nyikhajokból verbuvált csapat, aki azt sem tudja mit akar...), akkor ez bármely változást sürgető csoportnak menne... De tehetséges és jóakaratú politikus palánták vagy nincsenek, vagy csak nem jól csinálják, amit. Mondom, ha egy generáció már az EU-ba nő bele, talán lehet érdemben tenni valamit. 22 év demokráciában nem sok... Még 20 és visszatérhetünk a forradalom témára, ha semmi sem változott. Jelenleg ilyen vezetés kell, egy politikailag inaktív népenek.
süti beállítások módosítása