image.jpg

Amerika

Mint tudjuk 2013-ban jön el Amerikának az az éve, amikor már senki nem görgetheti tovább az államadósságot felfefelé. $13 billiárddal az USA magasan vezeti az adósok listáját. Ennek 40%-a Kína és Japán kezében van. Valójában viszont a legnagyobb ellenségei határokon belül vannak. A gigantikus cégek lobbicsoportjai olyan mértékű befolyással vannak a politikára és képviselő csoportokra, hogy Obamáéknak nem lesz könnyű dolguk. Azonban most Obamától függ, hogy hosszú távon sikerül-e konszolidálni a gazdaságot és így megnyugodhat-e, vagy legalább fellélegezhet a világ többi része, vagy sem... Egy biztos, rövid recesszióra számítani lehet.

Európa


Ez már egy nehezebb és jóval összetettebb kérdés.  Európában a legfőbb érdekcsoportok, országokként jelennek meg, valamint valós, egységes vezető nélkül a válságból való kilábalás is csak felemásan működhet. Akik viszont a főbb irányvonalakat kijelölik, azok a valós problémákat vagy nem, vagy nem akarják észrevenni. José Manuel Barroso lerakta tervezetét a válság kezelésére, de mivel magát a kérdéseket is rosszul fogalmazták meg, így a válaszok sem vezethetnek a helyes útra.

Ahelyett, hogy látnánk a válság végét, most Ciprus vágtat a csőd felé, hála Görögországnak, ami nagyon hosszú szenvedésnek néz még elébe. Olaszország még közel sincs a gazdaság konszolidációjához, Spanyolorszàgban a munkanélküliségi ráta (28%) meghaladja, az 1929-es Nagy Világválság beli amerikai szinteket, Portugália és Írország szénája sem áll túl jól.Tehát a válság végelàthatatlannak tűnik. Ebből viszont Németorszàg sokat profitàl (az autóiparát kivéve), a Skandinàv orszàgokkal együtt, na meg persze szegény Svájc is azért panaszkodik, hogy tele vannak a bankfiókjaik... 

A gyorsnaszád azonban...

csak akkor lehet lehet versenyképes, ha sikerül magára találnia. Reménykedhetünk a jó időben, hogy a mezőgazdaságnak hàla ne legyünk ismételten recesszióban. Így lehet tényleg vissza kell nyúlnunk keresztény, vagy ázsiai törzsi gyökereinkhez, mert el kell az ima, vagy az esőtánc a GDP-nek. Persze, amit még nem sejthetünk, hogy mi lesz az MNB barátságossá tételével. Mennyire tudja a gazdaságot megsegíteni? Ami viszont biztos, hogy idén csökkent az államadósság, vagyis ez azért bonyolultabb, de a Forint erősödésének köszönhetően úgy láthatjuk. A vásárló erő, 10% energiaár csökkentéstől, nem fog növekedni, viszont legalább sok család meg tudja venni minden napra a kenyerét. 


Ázsia



Ázsia tovább dübörög, a társadalmi egyenlőtlenségek egyre nőnek, Japán és Kína kóstolgatják egymást. Meddig lehet ezt a rendszert fenntartani? Valószínűsítem, ez egy későbbi válság forrása lesz.

Japàn öregszik a 20 és 30 év közöttiek 20%-át nem érdekli a szex. Már a császár is aggodalmàt fejezte ki az elöregedés miatt.

Az arab tavasz, foga fehérje pedig kezd kivillanni. Ez egy 1848-as forradalmi korszak és a keresztes háborúk egyvelegének kezd tűnni. Az iszlámot szélsőségesek kezdik egyre nagyobb körökben magyarázni, ami egy átlagosan alulképzett társadalomban életveszélyes lehet.

Tehát 2013. az utolsó utáni év, hogy végleg a helyes útra állítsák az országok gazdaságukat, szociális rendszerüket (és nem csak a makroadatait, mélyebbre hatóan is).  Lehet, hogy az idei Világvége, csak képletes és az eddigi spekulációkon alapuló világ végét jelenti és a valós értékek világa következik? Nem tudom... meglátjuk.

Boldog Karácsonyt és izgalmakban, sikerekben gazdag új évet! 

Kellett ez így?

A bejegyzés trackback címe:

https://kellezigy.blog.hu/api/trackback/id/tr714979512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása