"Nyugaton a helyzet változatlan", ami a globalizációnak köszönhetően sajnos egyre nagyobb krízisbe sodorja az egész világot és, ha az omladozó szakadék széléről nagyon gyorsan nem térünk vissza, joggal fog a legkiszolgáltatottabb, szegényebb emberek egyre népesedő tábora lázongani. Miközben minden nap arról olvashatunk, hogy a világ leggazdagabbjai, csak gazdagabbak lettek, a szegények, meg még szegényebbek a táguló társadalmi szakadék egyre nagyobb feszültségek forrása lehet. Az első világháború előtti társadalmi különbségeket már a maiakkal össze sem lehet hasonlítani, ugyanis még egy zsarnok királynak sem volt akkora befolyása az egész világra, mint most egy "szenvedő" bankóriás arctalan elnökének.

Egyszerűen a mai vadkapitalista világban a kormányainat rengeteg korlát szabályozza, és a három hatalmi ág (még 2/3-ad esetén is nagyjából) elkülönül. Na és mi van a tőkés világgal? Ha nem akarnak adót fizetni, adóparadicsomba menekülnek. Ha nem akarnak egy ország szabályozása szerint működni, elmennek egy másikba. Ha nem akarnak magasabb béreket adni, a profitjuk maximalizálása miatt (mely egy idő után már csak persztízs kérdés, semmi köze a valós működéshez), akkor egy fejlődő, indusztrialista országba telepítik előállító üzemeiket és ott zsigerelik ki az emberek, rászorulók munkaerejét. És mossák kezeiket, mert örüljenek, hogy kapnak munkát (persze így az emberek éhen épp hogy nem halnak). Tehát a kérdésem: a tőkés világ miért is áll a törvények, kormányok, erkölcs felett?

Mindezt még lehet tetőzni azzal, hogy olyan kormányokat támogatnak, amelyek biztosan nem fogják privilégiumaikat elvenni, sőt... A legszembetűnőbb példa az USA és a kampányfinanszírozások így  a választások kiéleződésénél. A republikánusokat (élén Amerika egyik leggazdagabb, mormon emberével, Mitt Romneyval) az Obama kormány alatt "meghurcolt" meg nem újuló energiaforrásokkal foglalkozó cégek dollármilliárdokkal támogatják!!! Ezért a demokraták ilyen téren lemaradtak. (minek is kell ennyi pénz hollywoodi kampányfilmekre, reklámokra, stb... a demokrácia mintapéldánya Amerika, nemde?  Persze ott is van regisztráció, amivel a választásra jogosultak 47 %-a nem él, sőt néhány államban fényképes igazolványt is be kell mutatni a regisztrációhoz, ami a legszegényebb rétegeknek általában nincs --> a szegények hagyományosan demokrata szavazók lennének).. Mindig elcsodálkozom a "példamutató" amerikai rendszeren...

Akkor van itt az ideje aggódni, ha a kongresszusba ismét szinte fele-fele arányba kerülnek be a képviselők és a két  házban olyan állapotok lesznek, mint most, így érdemlegesen semmit nem tud tenni az adósság elleni harcban, ami miatt Amerika sajátosságaiból adódóan nem zuhant le a szakadékba, de egy párkányon egyensúlyoz már egy jó ideje. Társadalmi változások szükségességéről majd legközelebb fogok beszélni.

Európa pedig a meddő kontinens. Itt régi rendszer politikusai, multik lobbistái az urak. A hétköznapi emberektől egyre jobban távolodik a törvényhozó hatalom fogalma. Az európai parlament totálisan impotens, lassú és tényleg szinte csak a csirkékkel tud foglalkozni, hogy most gázosítsák őket, meg kapjanak nagyobb ketrecet. Érdemleges lépései nem voltak. Helyette az új USA szerepében Németország és (bár most cserélődött az elnök, majd meglátjuk, hogy alakul) Franciaország az amelyek meghatározzák az új irányvonalakat. Jelenleg nem a legjobban. A görögök már gyarmatként vannak kezelve, a mintadiák Szlovénia is bajban van az Euró miatt. Egyedül Németország járt jól az Euró bevezetésével, de ő nagyon. Mivel Görögország termékei az euró hatására megdrágultak (magasabb fedezetű pénz, mint amire az állam képes lenne), Németországra pont a fordítotja igaz.

Nem lehet előre jósolni semmit, de vagy lesz társadalmi, politikai, gazdasági változás békés úton, vagy jön a katonai puccsok kora egyes országokban (Görögország) és új államalakulatok jönnek megint létre (Katalónia). Bár fejlettebbeknek hisszük magunkat, mint akik kirobbantották a 2. világháborút, de valóban azok vagyunk? Nem hiszem. Egy apró szikra hiányzik és minden borul, békés, vagy nem békés úton. A vadkapitalista, korlátozatlan tőkés rendszer szavatossága, az embereknek vakon szórt álpénz kora lejárt. Na, de mi lesz az új rend?

Kell ez így? 

A bejegyzés trackback címe:

https://kellezigy.blog.hu/api/trackback/id/tr514829657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Intizar 2012.10.18. 16:06:27

"Régi rendszert" mantrázni csak akkor van értelme, ha van új rendszer (is). Bittsén. És ne jöjjenek nekem azzal, hogy az indiánok/ősmagyarok milyen csókolnivalóan éldegéltek valamikor. Rendszer, az olyasmi, ami képes a jelen emberiséget fönntartani.

Istenadta 2012.10.18. 17:15:22

@Intizar: Én nem azt firtatom, hogy mi az a "rendszer", hanem hogy nem működik a mostani. Elavult a folytonos hitelből növekedő gazdaságok kora...
süti beállítások módosítása