Megtudtuk a magyar gazdaság tavalyi teljesítményét. 1,7%-os éves recesszió. Igazából ez nem okozott hatalmas meglepetést senkinek, mert 1,5%-on volt a konszenzus. Tündérmese Magyarországon? A makrogazdaságon ez nem látszik, de sajnos recesszió nélkül nem teljesülhet egy "multicentrikus, oligarcha irányítàsú" ország átalakulása. 

Történeti kitekintés


Magyarország 2007 óta nem volt képes kivenni a részét a konjuktúra időszakából! Pedig közben szinte mindenki mindenre felvett valamilyen hitelt. 

 

Pedig az emberek már hitelt vettek fel utazáshoz, elektronikai cikkekhez...  szinte a mindennapi életüket hitelből finanszírozták FEDEZET NÉLKÜL!

A helyzet az, hogy nemcsak az emberek gazdálkodtak felelőtlenül, de az állam is. Magyar gazdasági válság 2007 óta van (morális válság pedig a 2006-tól a választásokig volt).Ezek az adatok miért is fontosak?  Szemléltetik, hogy a magyarországi gazdasági válság már a világválság előtt megjelent, így a 2008-ban kirobbant krach egy alapjaiban gyengült rendszert robbantott fel. A mai problémák mélyebben gyökereznek, mint ahogy sok külföldi közgazdász gondolja, első ránézésre.

"Elmúltnyolcév"

Ez tehát azt jelenti, hogy a mostani problémákért igenis az előző szocialista kormányt lehet felelősségre vonni, mert oly mértékben gyengítették a magyar gazdaságot, társadalmat (a jegybanki tartalékokról nem is beszélve, mert a válság kitörésekor szinte üres volt a kassza), és oly mértékben adósították el az országot, amely hosszú távon okoz és fog okozni komplex problémákat és kötöttségeket. A szocialista-liberalista politikának hála a maradék vagyont,( amit a rendszerváltás után nem sikerült minimális összegekért privatizálni) is eladtak különböző magánbefektetőknek. Az előnytelen szerződéseket pedig inkább meg sem említem (PPP-k, BKV-s szerződések, kétes cégek megbízása...) Így maradt egy teljesen eladósított, gyenge állam 2010-re. Persze nem célszerű folyton mutogatni, cselekedni kell.

A kihívás

Korlátozott állami szerepvállalás lehetősége (pénzhiány, eladósodottság) és korlátozott belső kereslet mellett a "Tündérmese", lehet csak tündérmese marad? Realitása nem látszik annak, hogy a gyorsnaszád beinduljon, de tegyük fel mégis:

A szabad vállalkozási zónákba özönlenek a cégek, beindul az új magyar légitáraság, a keleti nyitás politikája sikerrel jár (hitelt kapunk Oroszországtól vagy Kínától), az állami építkezések felpörgetik a gazdaságot, megépül a 4-es metró, világszintű turisztikai központ lesz Budapest, Balaton és környéke magára talál és a turisták száma dinamikusan nő, multik idehelyezik termelési központjaikat, autóipari nagyhatalom leszünk, sőt még geotermikus nagyhatalom is....

Lehetőségeink vannak, csak meg kell találni a kitörési pontot. Merjünk támogatni új dolgokat, még ha ilyen helyzetben ez áldozatokkal is jár. Magyarország előnyt élvez abban, hogy jól képzett és olcsó munkaerővel van tele az ország, akik potom pénzért is elvállalnak bármit (nyugati keresletekhez viszonyítva) csak, hogy munkát kapjanak. Igen a tündérmese valóra válhat...

Mikor?

Ezt nem könnyű megmondani. Maximumnak azt a pontot tartom, mikor lejár a hitelek nagy része, azonban ez egy pesszimista forgatókönyv. Az optimista pedig az, hogy stabilizálódik a munkaalapú gazdasági modell és beválik Matolcsy minden ötlete (egy kis MNB-s hátszéllel). Persze ehhez nem kéne folyton újratervezni, átalakítani, alaptörvényt módosítani... Kiszámíthatóság, bizalom kell. Ez elengedhetetlen!         Ennél egy realisztikusabb forgatókönyv pedig az, hogy az európai válság végeztével Magyarország elkezdhet felzárkózni a fejlett országok sorához.

Addig is...

Addig is foggal körömmel kapaszodunk és várjuk már az alagút végét. Remélhetőleg tényleg "W" görbéjű válságról beszélhetünk, és a második visszaesésnek itt a vége. Ha nem, akkor annak társadalmilag beláthatatlan következményei lehetnek itthon is és a nagyvilágban. Drága ez a tanulópénz, de hasznos. Azonban pezsgőt még egyáltalán nem bonthatunk. De legalább már egyre több pozitív hangot lehet hallani.                             

 

Választhatunk: foggal, körömmel kapaszkodjunk, vagy a cél előtt eresszük el és zuhanjunk az ismeretlenbe...

Kell ez így?

A bejegyzés trackback címe:

https://kellezigy.blog.hu/api/trackback/id/tr815082431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

serial sinner · http://wdcry.blog.hu 2013.02.20. 22:56:00

Kicsit egy oldalú ez a poszt.

Mert valóban nagy részt a szoci kormányok felelősek, azért hogy 2010-es állapotokért, de:

1. A Fidesz, ahelyett hogy fölhívta volna ennek a politikának a veszélyeire a figyelmet inkább rálicitált a szocikra.

2. A 2010-es kormányra kerülésük óta pedig teljesen egyértelmű, hogy nem készültek fel az országvezetésére. Nincsenek se kidolgozott programok, se átgondolt stratégia. (lásd: Malév) Ezzel pedig sikerült tovább rontani az amúgy is szar helyzeten.

"de tegyük fel mégis"
Jó rendben tegyük. :)

Istenadta 2013.02.21. 20:58:42

@serial sinner: Persze ez tény. Bár szerintem itthon egy pártnak sincs meg a kellő szakmai gárdája egy 2/3-os kormányzáshoz. És az is tény, hogy felkészületlenül érte a Fideszt ez a mértékű feladat, meg túlígérte magát...
De "tegyük fel" jobb lesz ;)

serial sinner · http://wdcry.blog.hu 2013.02.21. 23:02:40

@Istenadta: Ha már Széles Gábor is optimista, akkor nagy a baj :)

Itt nemhogy a 2/3-os kormányzáshoz, de még egy részletes program kidolgozásához sincsen meg a szakmai háttér. Pontosan ugyanaz az amatőr kapkodás megy most is, mint az "emúltnyócévben".

" felkészületlenül érte a Fideszt ez a mértékű feladat, meg túlígérte magát..."

Én egy kicsit máshogy emlékszem a kampányra. Tök egyértelmű volt, hogy Fidesz fog nyerni, csak az volt a kérdés, hogy meg lesz-e a 2/3-os többség. Még ígérniük se kellett igazán semmi (azontúl, hogy jobb lesz).
süti beállítások módosítása