Alapdilemmák

2012.08.12. 01:43

  Azért indítottam blogot, mert láthatóan sokféle vélemény megfordul a bloggerek között, de azok a blogok kisebbségben vannak, amelyek érnek is valamit és nem csak arról szól, h "Éljenek a drogok és mi az, hogy rendőrök megszállnak egy ilyen "nyugodt helyet"  (Ozora); az állam ne tegye bele a kezét mindenbe (csak úgy mellesleg a vadkapitálista piacgazdaság sodorta a világot krízisbe); amúgy is dögöljön meg minden politikus, kivéve az (állítólagos) Millás, LMP-s... "Új pólust"...

Tehát, szeretném, hogy egy kicsivel nagyobb legyen az egyensúly az interneten.

Egy kis aktuális:
Először is kérdezném azoktól, akik védik Ozorát: szerintük azért vannak a törvények ,hogy szegjük meg őket? Elég rossz hozzáállás... És azt mondom végre tesznek valamit a drogok ellen és a "törvényfeletti helyek" megszűntetéséért (pl: Hajógyári-sziget és a hírhedt esetei, ami felett eddig szemet húnytak az "illetékesek") minden téren azért, hogy ne legyen egy agyhalott korosztály. Sajnos igen is szignifikáns probléma ez ma Magyarországon, ugyanis rengeteg fiatal, látva szülei sikertelenségét, maga is a drogokban lát könnyű megnyugvást. Ezzel a jövőnket is tönkretesszük, nemhogy a jelenünket.
Visszatérve Ozora hasznára, anyagiakban sem termel jelentős összegeket a köz számára, ugyanis drogokra tudtommal nem adnak ÁFA-s számlát, és még a normál eladók sem adnak számlát. Persze egy pár embernek a szomszéd faluból ad pár napra megélhetést, de mennyivel több a kártékony hatása. Gondoljatok bele, hogy a megmaradt tudatmódosító szereket valószínű mind nem tudják elfogyasztani, meg nem akarják, visszavinni oda, ahonnan jöttek rizikósabb, mint eladni helyben. Így páran rákattannak még ezekre a szerekre, és pár év múlva többet fizethetünk rá a kórházakban... Hozzá kell fűznöm, hogy ekkora rendőri fellépé túlzónak tartom, de legalább elkezdtek valamit csinálni, ráadásul belülről is kezdik tisztítani magukat...

A másik témám:
A demokrácia. Mi is az? Létezik egyáltalán? Nézzünk csak Amerikára. Elméletileg a demokrácia fellegvára. Szerintem ott az egész arról szól, melyik elnökjelölt tud kampányfilmekkel és beszédekkel jobban egy tudatosan elbutított népet beetetni. És ez bevett módszer a világban. Nagyon kevés országot tudok mondani, ahol ez jól működik. (Persze van ilyen.) Ezzel még véletlenül sem akarom azt mondani, hogy a demokrácia nem jó. Egy gyönyörű eszme, hogy mindenkinek ugyanannyi szava van. De egyszerre igazságtalan is.
Kifejtem miért gondolom igazságtalannak: Egy olyan ember, aki egész életében egy faluban élt és világ életében munkanélküli volt, arról nem is beszélve, hogy ahhoz sincs semmi köze, ki az aktuális miniszterelnök, annak ugyan annyi szava van, mint aki a globálpolitikai eseményeket egész életében figyelte, átlátja az egész rendszer működését és mellesleg még egyetemi elismeréseket is kapott... Hát nem igazságtalan?  Véleményem szerint ezért nem működhet jól ez a rendszer egy olyan társadalomban, ahol nagy mértékű társadalmi egyenlőtlenség...

A bejegyzés trackback címe:

https://kellezigy.blog.hu/api/trackback/id/tr214707709

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.08.15. 10:33:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

reality check 2012.08.12. 09:02:49

Ozora látogatóközönségének minimum 90%-a külföldi, aki a parti végeztével továbbáll más országokba. Szóval ezekre te itt magyarországon tutira nem fogsz költeni kórházakban egy fillért se.

(És saját mentőszolgálat működik a fesztivál helyszínén, tehát valaki ellátásának a költségét a szervezés állja a parti időtartama alatt.)

A másik: láttál te már "kórházba került" fűfogyasztót? Én még konkrétan egyet se, pedig kb. 15 éve ismerek fűfogyasztókat. Szóval azokra se kell költened. Nem mindenki használ keménydrogokat partin.

Az csak egy sztereotíp közhely, hogy aki ma drogot használ, az pár év múlva kórházban, leépülve fog fetrengeni. Ezeknek a partizóknak jó része az év során rendesen dolgozik, és aztán nyáron eljön ide egy hétre hogy lazítson egyet a természetközelben jó zene és deko mellett, meg kicsit szétcsaphassa magát és jókedvűen mosolyoghasson. Utána hazamegy, és éli tovább a rendes életét.

A másik részük meg külföldi utazó vándor, akik nyaranta fesztiválról fesztiválra járnak.

A harmadik része meg az a fiatal generáció, aki még bulizgat, de pár év múlva, 25-30 éves kor körül lassan kikopnak, megunják a pörgést, és inkább családot alapítanak, gyereket nevelnek, dolgoznak; már nem azzal telik a hétvége hogy pörögnek egy partin, hanem a gyerekeket viszik az állatkertbe.

Amelyik meg évtizedekig folytatja a hétvégi pörgést, az se kórházba kerül, hanem helyette inkább memória és koncentrációs problémái lesznek, estleg lefogy, hamarabb tönkremennek a fogai, türelmetlenebb lesz, de összességében még mindig kevesebbet árt a testének és az agyának, mintha alkoholizálna. Ha felismeri a problémákat, akkor jó részük abbahagyja a keménydrogok fogyasztását. Ezeket megint csak a saját környezetemben látom azokon, akik hosszabb ideje folytatnak ilyen életmódot. Egyikük sincs kórházban, a te forintjaidat nem rájuk költik. Ha volt is, aki miatt esetleg "aggódtunk", mára már felhagyott azzal amit csinál, dolgozik, párja van, rendes életet él. Elenyészően kevés a ténylegesen tragikus véget érő eset, saját ismerősi körömben nincs is ilyen. Minden drogfogyasztó ismerősöm dolgozik, egyik sincs korházban, egyik se lop-csal-hazudik-rabol-gyilkol, pedig a többségük 10-15 éve kezdte... de tudtak mértéket tartani, vagy tudtak megálljt parancsolni ha látták hogy gond van.

Látva mindezt, úgy gondolom nem indokolt a túlzott aggodalom, és ennek jegyében gépfegyveres kommandósokkal szétveretni egy fesztivált.

reality check 2012.08.12. 09:18:35

u.i. az esetlegesen visszamaradt készletek tippem szerint visszakerülnek a szokványos körforgásba, és ugyanazokhoz a fogyasztókhoz jutnak el, akik amúgy is hozzájutnának más forrásból.

Struccpolitika azt hinni, hogy csak itt van jelen a drog; ott van az mindenhol, csupán nem ennyire nyíltan.

Istenadta 2012.08.12. 12:14:55

Az lehet, hogy tovább áll más országokba, és csak visszajuttatja a "körforgásba" a drogokat(azért ez megfelel egy rendes importnak az országba), (természetesen nem a füvesekről beszéltem, de lefoglaltak még ezt-azt: kokain, extasy...) de szerintem épp itt az ideje, hogy megszűntessék Magyarországon a törvény felett álló helyeket... Persze, mint mondtam túlzónak tartom ezt a felhajtást...

Istenadta 2012.08.12. 12:17:29

Azt ki is hagytam, hogy rengetegen viszik a kidgyerekeiket, csecsemőket... Jó helyen nőnek fel.
Ui.: Nekem is vannak ismerőseim. Legsötétebb évei azok voltak, amikor le akart szokni, de nem tudott rögtön...

reality check 2012.08.14. 01:46:35

Kokain nem jellemző erre a fesztiválra (nagyon helyes), nekem soha nem kínáltak mikor ott jártam. A kokain a gazdag elit drogja, a politikusoké, hírességeké, médiaszemélyiségeké, meg a kurváiké. Ennyi kokaint (5 gram) sztem a parlamentben vagy az RTL klub épületében is találnának.

Az extasyt az utóbbi időben a britek vissza akarták minősíteni a kisebb rizikójú drogok közé, miután kutatócsoportjuk megállapította, hogy az alkoholnál és a dohánynál kisebb veszélyt jelent a társadalomra és az egészségre, és használatának a halálozási rátája kb. a lovaglással azonos (ami egy veszélyes sport). Persze ment a politikai csatározás, a szakértőt menesztették, aki válaszlépésként létrehozott egy független szakértőkből álló kutatócsoportot, mert elege lett abból, hogy a politika miatt nincs korrekt tájékoztatás. Tömören, bár nem akarom elbagatellizálni az extasy veszélyét, mérsékelt használat mellett összességében egy viszonylag kis rizikójú szerről van szó. Az elmúlt évtizedekben rengeteget kutatták, amiatt is, mert a nyolcvanas években a pszichiáterek sikeresen alkalmazták a pszcihoterápia során, mielőtt illegálissá vált volna. Tehát egy bizonyítottan terápiás hatásal bíró szerről van szó, és szerintem a szakértők többsége egyetértene abban, hogy a mérsékelt, ritka alkalmi fogyasztása nem okoz mérhető tartós károsodást.

Összehasonlításként, itt a kutatócsoport táblázata arról, hogy az egyes szerek milyen szintű veszélyt jelentenek az egyénre és a társadalomra:

3.bp.blogspot.com/-509Nj1rB22c/Twdce1QSRYI/AAAAAAAABLA/WX35nH5z9sU/s1600/drugs_graph.jpg

A legveszélyesebb szerek a heroin és a kokain, ezt követik az altatók és az utcai metadon, majd az alkohol. Az extasy a lista vége felé kullog, vagyis a brit kormány szakértő kutatóinak vizsgálata szerint kis rizikót jelent a használata más illegális és legális szerekhez viszonyítva. Szerintem ez azért mond valamit.

Ha tényleg tudni akarod, milyen is ez a fesztivál valójában, javaslom, nézegess bele ebbe a videóba, mert szerintem nagyon jól visszaadja a hangulatát:

www.youtube.com/watch?v=OalZGcJs4Q0

A videó során híres zenészek nyilatkoznak interjúban. Többségük azt mondja, hogy szavakkal leírhatatlan az az élmény ami Ozorán van, az emberek rendkívül boldogok, jókedvűek, barátságosak, sehol máshol a világon nem tapasztalható ez a harmónia, béke és nyugalom és tolerancia mint itt a völgyben, ide nyugodtan lehozhatod a gyerekedet vagy a szüleidet is, akik teljesen biztonságban lesznek. Néhányan közülük annyira szeretik Ozorát meg a közönsget, hogy a tavalyi fesztiválra 12 órás szettel akartak készülni... Rendkívül színes a közönség, a világ minden tájáról érkeznek emberek, és a legnagyobb toleranciával vannak egymás iránt, ami szinte sehol máshol nem tapasztalható a világban. Ez egy világhírű, nívós elektronikus tánczenei rendezvény, több tízezres közönséggel.

Akkor most mi is a bűne ezeknek az embereknek tulajdonképpen? Az, hogy kijöttek a világ végére hogy egy hétig jól érezzék magukat? Ne adj isten, közben elszívnak egy füves cigarettát, vagy bevesznek egy tablettát, és utána boldogan mosolyogna zenére táncolva... Erre idejön a törvény bakanccsal-gépfegyverrel, és az arcukba tapos, elijeszt sok látogatót akik nem itt fogják elkölteni jövőre a pénzüket (írták sokan külföldi fórumon). És úgy egyáltalában véve, egy kellemetlen élményt okoz a látogatók többségének hogy átkutatják meg pisiltetik őket. Kérdem én: kit szolgál ez a törvény? Kinek jó ez a cirkusz? De tényleg... Mert hogy az országimázsnak meg a turizmusnak nem, az biztos... Komolyan, ez volt a legfontosabb probléma hétvégén, hogy óránként azt kellett mutogatni, hogy ki milyen cucctól tép be? Szégyen... Még 50 éves anyám is azt mondta a híreket látva, hogy ez már tényleg nevetséges ami ment. Szerintem sok külföldiben ez a kép maradt meg Magyarországról:

fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc7/292968_10150982112142823_2022892042_n.jpg

És egy gondolat: azok a pénzek, amiket számla nélkül kapnak eladók, végül szintén be fognak kerülni a helyi gazdasági körforgásba, hiszen ha utána bármit vesz rajta az illető, az után az állam már kap ÁFÁ-t... Tehát nem igaz, hogy nem szolgálja a köz érdekeit a "fekete" vagy "szürke" kereskedelem (legyen szó akár lángossütödéről, akár másról), hiszen közvetve mégis a helyi gazdaságot erősíti, és közvetve az állam is profitál belőle (így Te is).

Félelmeid megalapozatlanok és eltúlzottak (mivel a média erre kondícionált), érveid támadhatók. Nagyon sok ember nagyon szomorú lenne, ha Ozora fesztivál megszűnne, köztük számos világhírű zenész is, akik imádják Ozorát (még egyszer mondom, nézd meg a linkelt videót, ha látni akarod, ezzel milyen érték pusztulna el). Sajnos az emberek 99%-ának fogalma sincs, miről is szól ez a fesztivál, ezért támadják ilyen hevesen.

reality check 2012.08.14. 02:07:26

Idézet valakitől:

‎"Gandhi_ 2012. augusztus 12., 15:55
Én azt nem értem, hogy miért kéne bezáratni Ozorát? Húszezer fesztiválozóból a 450 gépfegyveres-rendőrös, drogkereső-kutyás razzia után elvittek 4 dílert és 39 fogyasztót. A húszezerből! Ez 0,22%-a a fesztiválozóknak.

Ennyi erővel a Szigetet, a Voltot, a Balaton Soundot, sőt, tulajdonképpen az összes fesztivált bezárathatnák, sőt, az összes éjjeli szórakozóhelyet, mert 0,22%-nyi drogos biztos hogy található ott (vagyis 500 főből egy).
Sőt, gyanítom, hogy Magyarország népességéből azok száma, akik kipróbáltak már valamilyen drogot, jóval meghaladja a 0,22%-ot. Akkor most zárassuk be Magyarországot, vagy mi?

Nem lehet, hogy ez egyszerűen országos jelenség, ami nyilván megjelenik a fesztiválokon is?"

reality check 2012.08.14. 09:24:36

"Ahogy pedig a Velvet hétvégén a helyszínen járt tudósítója írta, “távolról sem csak a tudatmódosító szereket használók járnak a goafesztiválra, a rengeteg kisgyerekes szülőn kívül például olyannal is találkoztunk a reggel 9-es közös jógaórán, aki alkoholt sem fogyaszt, nemhogy kábítószert”."

reality check 2012.08.14. 09:53:59

"Vidám, békés, bárgyú

Sokan voltak viszont a faluban, akik örültek a fesztiválnak – az idei évig a polgármester szerint több százan dolgoztak ott büfésként vagy más munkában. Idén aztán a fesztivál szervezőgárdájának változásai miatt már jóval kevesebb ozorai dolgozott ott.

A hivatallal szemben lévő közért eladója szerint például semmi baj nem volt a fesztiválozókkal, mindig illedelmesek és vidámak voltak, amikor vásárolni jöttek. Schranzné is elismeri, hogy soha nem balhéztak és nem is szemeteltek, de mindenképpen furcsa jelenségnek számítottak a tolnai zsákfaluban. “Idén volt két ember, akik anyaszült meztelenül álltak a buszmegállóban. Olyanok is voltak, akik a sportpályán aludtak és sokszor láttuk, hogy az árokparton gyűjtötték a vadkendert” – meséli. Szerinte a helyiek bár furcsállták, összességében arra jöttek rá, a látogatók jellemzően “elég bárgyú emberek, de nem csinálnak bajt”."

reality check 2012.08.14. 15:59:19

Így nézett ki az a hírhedt, média által annyit hangoztatott razzia:

www.youtube.com/watch?v=OTiz3Xk5p50

Gyakorlatilag mindenki nagy ívben szart arra a pár tucat kivezényelt szerencsétlen kékruhásra a domboldalban.

reality check 2012.08.14. 16:12:14

"Semmi probléma

"Semmilyen negatív tapasztalatom nem volt" - mondta egy ozorai nő, aki rendszeresen árult a fesztiválon. Azt mondta, sokan voltak Ozorán, akik étellel, itallal, gyümölcsökkel látták el a fesztiválozókat, bár egy másik árus szerint ez nem csak a helyiek biznisze volt, mert az ország minden pontjáról érkeztek a rendezvényre vállalkozók.

"Rendes társaságot fogtunk ki mindig" - mondta egy asszony, aki a házát korábban rendszeresen bérbe adta fesztivállátogatóknak. Nála mindig pontosan fizettek, bár egy ismerősétől azt hallotta, nála egyszer nem tudtak a fiatalok készpénzzel fizetni, mert elköltötték az összes pénzüket, de egy aranylánccal rendezték a számlát. A többi ingatlantulajdonos is csak jókat mondott a többnyire külföldiekből álló fesztiválozókról, egyikük megjegyezte, voltak, akik még ki is takarítottak maguk után, amikor elhagyták a bérelt szálláshelyet.

"Öt éve adok ki házat a fesztiválozóknak, de nem volt lopás, semmi probléma" - mondta egy ozorai asszony, aki hozzátette, hogy kicsit hangos a zene, amihez már hozzászoktak, de a résztvevők összességében pozitív hatással vannak a településre. "Bejönnek, vásárolnak, költik a pénzt, aztán mulatoznak tovább" - mondta az asszony az általa "fura öltözékű" emberekként aposztrofált fesztiválozókról.

A fesztiválon működő biztonsági szolgálat egyik munkatársa a rendőrségi razzia után azt mesélte, hogy a rendőrök is meglepődtek, amikor megmotozták, és nem találtak nála semmilyen szúró vagy vágó eszközt, illetve más fegyvert. Állítólag nevetve mondta nekik, hogy itt ilyesmire nincs szükség, mert mindenki békés, nem szokott balhé lenni. "Minden fesztiválon megy a narkózás" - mondta egy másik ozorai férfi, aki szerint a rendőrök kicsit felfújták a dolgot. "Szólt a dum-dum zene, oszt jól elvoltak" - mondta. A rendezvény szervezőjét kedden nem sikerült telefonon utolérnünk."

Istenadta 2012.08.14. 18:06:43

Na figyelj, amit leírsz mind féligazság.
1. azóta sokkal többeket előállítottak
2. az extasyról nézd meg a Nat Geo-on a dokumentumfilmet. Benne van, amit mondassz, plussz még egy-két nyalánkság a következményekről.
3. A környéken lévő falvakból mondtak ezt is azt is... Olvastam minden félét.
4. Figyelj őszintén ki nem állhatom a rendőröket... Rengeteg a kisebbségi komplexusos bunkó köztük... De az az elv, hogy léteznek itthon Törvény felett álló helyek, események, nekem ez szúrja a szemem és ezért üdvözlök minden ilyen fellépést, mert legalább egy rendőrségen belüli tisztulási folyamat reflektálódása. És lehet, hogy te drogos vagy, ezért nem nézed jó szemmel ezeket és ezért mondod, h "kiket szolgálnak a törvények". Lehet, hogy te mértéket tudsz tartani, de sokak nem ilyenek ( lásd Hajógyáris esetek). Ezért kellenek drog ellenes törvények. Én őszintén a kommersz piákat is betiltanám, talán engedélyezném bizonyos körülmények között a füvet... De ennyi...

reality check 2012.08.14. 20:08:33

Hát azt a 16 szerencsétlent akit még összeszedtek a korábbi 41 mellé a hétvégén, nem mondanám nagyon sokkal többnek. Ha úgy vesszük, 20 ezerből 60 ember, az nem sok (0.3%, vagyis kb. 300 emberből egy). Ennyi drogfogyasztót biztosan bármelyik fesztiválon találtak volna, vagy bármelyik szórakozóhelyen. Kicsit fel van fújva a dolog.

Extasyról olvastam elég sokat, tehát és mint mondtam, nem támogatom a mértéktelen használatát. Azt hiszem annyiban egyet érthetünk, hogy - szerencsére - a kokainnál jóval kevésbé káros anyag, és aki nem küldi szét vele magát eszetlenül, annak kicsi eséllyel lesznek gondjai belőle. Persze aki hülye, az akár alkohollal is szétcseszheti az agyát, ráadásul tejesen legálisan, szóval a mértéktelenség soha nem szül jót, semmilyen anyag esetén sem.

Most te is meg mások is rázzák a kezüket hogy márpedig legyen a törvény betartva. A valóság az, hogy ezzel a razziával csak annyit értek el, hogy nem nyíltan fog menni a kereskedelem, hanem rejtve, ugyanúgy ahogy bármely más rendezvényen is megy. (Szigeten ha jól tudom, több dílert fogtak idén mint itt, mégsincs ekkora felhajtás belőle). A Szigetet is mióta próbálják drogmentessé tenni, és sikerült nekik? Nem. Ugyanúgy jelen vanna a drogok ott is, ahogyan bárhol másutt is.

A drogmentes világ elképzelése egy megvalósíthatatlan utópia, kormányok világszerte 80 éve próbálják elérni, ezidáig sikertelenül, és jelenleg a legcsekélyebb kilátás sincs arra nézve, hogy bármikor is sikerülne a drogmentes társadalom állapotát elérni. Én csak azt látom, hogy a túlzott rendőri intézkedés emberek békés nyaralását, szórakozását tudja tönkretenni, rossz szájízt hagyva maga után.

És itt azt hiszem le is zárnám ezt a társalgást, mert úgy érzem, túl sok újat nem tudnánk mondani egymásnak, bocsáss meg ha a jövőben nem válaszolnék.
süti beállítások módosítása