Agymosottak...

2012.08.31. 19:18

Kezdeném azzal mit gondolt Arisztotelés jó állam - rossz államról:

"A Politikában kifejtett tan szerint, melynek ősképét már Hérodotosznál szemlélhetjük Otanés beszédében, s amelyre Arisztotelész közvetlenül a kései Platóntól nyert ösztönzést (Politika, IV, 2, 3), összesen hat államforma (politeasz eidosz) létezik. Ezek helytelenek vagy helyesek attól függően, hogy a vezetők kizárólag saját magánérdekükre gyakorolják-e a főhatalmat, vagy a köz javára.

Ezek közül három a helyes államforma:

  • a királyság (basileia), melyben egyetlenegy ember gyakorolja a közjó érdekében a legfőbb hatalmat;
  • az arisztokrácia, melyben egynél többen ugyan, de azért mégis kevesen szintén a közjó érdekében gyakorolják a legfőbb hatalmat;
  • a tulajdonképpeni politeia, vagyis a cenzusra alapított köztársaság; melyben a tömeg, a sokaság gyakorolja a közjó érdekében a legfőbb hatalmat;

a három helytelen államforma pedig – ez utóbbiak rendre az előbbiek elfajulásai:

  • a türannisz elfajulása a királyságnak, ugyancsak egyetlenegy ember gyakorolja, de nem a közjó érdekében, hanem a saját maga előnyére a legfőbb hatalmat;
  • az oligarchia elfajulása az arisztokráciának, ebben egynél többen ugyan, de azért mégis kevesen a saját magánelőnyűk érdekében gyakorolják a legfőbb hatalmat;
  • a demokrácia elfajulása a politeiának (Arist. Polit. III 4, 7; 5, 1, 2; III, 1, 6; 11, 10; IV, 2, 1), ebben a sokaság, a tömeg a saját magánelőnyére gyakorolja azt.

Ez az alaprajza Arisztotelész államformatanának Arisztotelész saját szövegezése szerint a Politika III. könyvében."

Tehát miért is akarjuk olyan nagyon a demokráciát? A magyarság számára teljesen idegen ez a szisztéma. Itt vagy királyság volt (ami problematikája magában a király személyében  rejlhet), vagy az alkotmányos monarchia alatt arisztokratikus, politeiaikus állam működött itthon és nagyon jól ment. Az embereknek nem hiányzott az, hogy szavazhassanak, csak a fejlődés és jólét kellett itt az embereknek. A két világháború között is így voltak ezzel. És most, hogy demokrácia van? Mindenki szavazhatna, mit értünk el? A többséget egyáltalán nem érdekli mi megy "ott fennt". Itthon az emberek még mindig elvonatkoztatják magukat a "vezetőktől" és mindent rájuk és a szavazó kisebbségre bíznak. Csak hogy a szavazó kisebbség is megoszlik egyre több bizonytalanra, hitvesztettre és törzsszavazókra.

Akkor miért is nem hagyjuk, hogy egy értelmiségi réteg vezesse az országot? Véleményem szerint, mert ezt a rendszert erőltették ránk a gulyáskommunizmus után a nyugatról... Persze ez jobb, mint a 89 előtti 45 év...

Ha mondom a véleményem, hogy ez így nem jó sokszor lehurrogtak, mert ez egy nagyon "fontos" jogtól való megfosztása az embereknek. De mikor visszakérdeztem, miért is jó ez, 1. rengeteg pénz
                                                                                                                   2. csak az a lényeg, hogy befolyásolják az embereket

3. sokszor politikai érdekekből, lobbizás miatt nem cselekszenek...

A kérdés: Miért bűnös az az állam, amely nem teljesen demokratikus?

Pl: Bhután. A világ legboldogabb országaként szokták emlgetni, de valójában is benne van a top 10-ben. Pedig nem egy gazdag ország. A 90-es évekig FEUDALIZMUS VOLT! 90-es évek végétől pedig a király elkezdett modernizálni szépen lassan, hogy az embereket ne gyötörje az, ami a nyugati embert szokta: a túltermelés és az abból fakadó túlköltekezés, és a kínálat végeláthatatlansága miatti hajhászás több pénz, több tulajdon után. Amerika viszont áttérést akart demokráciára. Az mindegy, hogy jól működik azaz állam, az emberek boldogok...  Amerika a saját rendszerét akarja minden államra ráerőltetni... Bhutánban népszavazás volt és a királyt választották választójog helyet!

Itthon nagyon jól átmosták mindenki agyát, hogy ez a legfejlettebb, legjobban működő, legtökéletesebb rendszer. Persze ez így is van egy olyan helyen, ahol mindenki a közösség érdekében cselekszik. Ez itthon pont nem így van. Hogy őszinte legyek, az USA alkonya is el fog jönni. Államadóssága a világon a legnagyobb, 100% fölötti. (Miért nem megy csődbe? A guruk többsége ott lakik, az adósság 2/3-adát Kína. Japán birtokolja, tehát senkinek sem lenne jó, ha csődbe menne...) Kellene Amerikának nemsokára még egy nyertes világháború, hogy tarthassa a néphülyítést és az embereknek a pénzöntést.

 

Mire akarok kilyukadni?

Nem mindenhol működik ez a rendszer. Ráadásul Magyarország tipikusan az a hely, ahol a közérdek helyett az egyéni a fontos. Nem lenne jó egy szakértői törvényalkotás?

Kell ez így?

A bejegyzés trackback címe:

https://kellezigy.blog.hu/api/trackback/id/tr364744417

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.08.31. 22:09:09

Most már csak kéne levezetni, h attól, h Arisztotelész úgy vélte, h a demokráciában a vezetők (persze az idézetedből is látszik, h itt valójában nem a vezetők, hanem a sokaság, mivel a demokráciában tkp nincsenek is igazából vezetők, miként a politeiában sem) a saját magánérdekükre gyakorolják a hatalmat, abból miként következik, hogy ez minden demokráciába így lenne. Persze Arisztotelész elkövette azt a ravaszságot, h pont ezzel definiálta a demokráciát, de ennyi esze azért másnak is van, így most nem ez a demokrácia definíciója, hanem csak annyi, h a köz/nép gyakorolja a hatalmat. Nem téve különbséget aszerint, h a köz v önérdek alapján, így aztán egy kategóriába került az Arisztotelész féle politeia és demokrácia. Persze valójában ez Arisztotelésznél is egy kategória volt, amit 2 alkategóriára bontott.

Istenadta 2012.09.01. 12:39:59

"Ráadásul Magyarország tipikusan az a hely, ahol a közérdek helyett az egyéni a fontos." erről beszélek. Az a fajta demokrácia, amit Arisztotelész politeiaként definiál pl: Svájcban valósul meg, de akkor sem lenne semmi baj, ha a választói hajlandóság hagyományosan magas lenne pl: Franciaország, Nagy-Britannia... Itthon nem így állunk.
süti beállítások módosítása