Bejelentette Matolcsy György első sajtótájékoztatóján, hogy milyen eszközöket kívánnak felhasználni  a jegybankban a gazdaság ösztönzésére.

Adatok itt: http://www.napi.hu/magyar_vallalatok/jon_a_szuperolcso_hitel_dicserik_a_kormanyt.549890.html

Ez miért is fontos?

A jegybank elkezdte támogatni a kormány gazdasági törekvéseit, tehát nem egy teljesen független monetáris politikát folytat. Ezzel egy tabut döntött le, és így az eddigi jegybanki tevékenységekkel szembe megy. A piac érzékelhetően pozitívan fogadta. Egyrészt, mert alacsony kockázatú a kivitelezése, ráadásul a devizatartalékokat sem csapolja meg jelentős mértékben (kb.3 milliárd euró), másrészt Matolcsytól egy méginkább unortodox (nem konvencionális) intézkedést vártak. Így a forint már a 300-as szint alá is "benézett"(288,87).

Ezek számok, de ez mégis miért fontos?

Orbán Viktor elérte, hogy kormányhű, vagy legalább jobb oldali vezetői legyenek az ország legfőbb intézményeinek (MNB, Kúria, Alkotmánybíróság...), így terveit gördülékenyen végigviheti. Személyi akadályokat nem igen lehet találni, az AB vétóinak hála viszont úgy tűnhet, hogy tökéletesen működő jogállamban élünk. Az igazság az, hogy politikai menekültségre egyes blogok, bejegyzések és a közhangulatot előszeretettel romboló "trollok", ellenére sincs semmi ok. Az is igaz, hogy a mostani redszert hangosan, nemzetközi színtéren lejárató személyeket nem szívesen tűrik meg, így minisztériumi munkákra ezek hiába jelentkeznek, nem kapják meg.

Próba a kilábalásért

A magyar válság már elég rég óta tart. Ez ellen nem igen sikerült ezidáig jelentős lépéseket tenni. Pozitív hatással lehet azonban a ciprusi betétállamosítás, mivel az adóparadicsomok iránti bizalom ezzel erőteljesen megingott. Ha az EU-n belül egy ilyen radikális intézkedés megtörténhetett, bárhol megtörténhet. Ez sokkal vonzóbbá teheti a hazai milliárdosok számára a hazai bankrendszert, mint a nemrég lejárt amnesztia, amit kaptak volna.

A most bejelentett gazdaságösztönzés, teszt jellegű lehet egy radikálisabb intézkedés előtt. Ha ez a kisebb összegű, nulla százalékos hitel koncepció sikerrel jár, valószínűleg nagyobb összegekben fog a Nemzeti Bank pénzt pumpálni a gazdaságba. Ez a középosztály kilábalását célozhatja meg.

A szegényebb rétegek viszont a válság kezdete óta jelentősen leszakadtak a többi társadalmi osztálytól. A közmunka programok csak részben oldhatták meg a morális problémákat ezen osztályon belül, viszont pénzügyileg egyáltalán nem segít. Kapaszkodót kínál, mielőtt menthetetlenül leszakad valaki. Így is egyre nagyobb rétegről beszélünk. Nagyon sürgető a probléma. A mostani programok a szegényeket nem érintik. Persze, ha az ország gazdasági helyzete jobb, akkor az ő helyzetük is jobb. De nem lesz ez túl késő, és visszafordíthatatlan? A legnagyobb probléma jelenleg Magyarországon a nyomor terjedése. Ez rettentő sürgető, összetett probléma.

Választás 2014

 Választási költségvetést Brüsszel nem enged, de a kormány is törekszik a jó kötségvetési egyenleg tartására, így egy nagyobb lazításra nincs esély. Viszont ott vannak a talomban az országot "kizsákmányoló" multik, melyek az Orbán kormány retorikájában alkalmanként feltűnnek. Ezek lehetnek a bűnbaknak titulált (jogosan/jogtalanul) személytelen cégek, melyek az ország (már alaptörvénybe rögzített) kicseit kiviszik a határainkon túlra profit formájában (víz, gáz, áram, személyi megtakarítások...), ezért most ezt vissza kell fizetniük. Az ország költségvetése egyenlege így nem romlik, tehát multik pénzéből finanszíroz a kormány egy nagyon hatásos kampányt (közvélemény kutatások szerint megugrott a Fidesz támogatottsága a rezsicsökkentés következtében). Ezzel persze kivívja maga ellen a nemzetközi haragot és sorozatos lejárató kampányokkal kell szembesülnie a kormánynak külföldön. Valószínűleg az EU-nak is lesz hozzá pár szava, viszont véleményem szerint az Európai Unió kezd hiteltelenné válni, azon hírek után, hogy hogy oldják meg a ciprusi válságot, valamint, hogy nem tudják garantálni a betétesek pénzének a biztonságát. Az EU egyre kétségbeesettebb.  Még várható, hogy a válság tetőzzön egy vagy több nagyobb ország bedőlésével vagy fedarabolódásával (Spanyolország, Olaszország), viszont ez a legrosszabb (Spanyolország esetében viszont egy nagyon is lehetséges) forgatókönyv. Hazánk kereskedelmi kapcsolatait jobban függetleníteni kell, ezt teszik Orbánék több, kevesebb sikerrel. Itt vannak az első lépések a monetáris politika élén, melyek az utolsó simítások a politikai színtéren.

Mi fog itthon elindulni? Sikerül kimásznunk az unió és a saját válságunkból? Meddig tart a társadalmi osztályok közötti szétszakadás? A külső környezet mikor alakul számunkra is jól?

Kell ez így?

A bejegyzés trackback címe:

https://kellezigy.blog.hu/api/trackback/id/tr295196274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása