Orbán Viktor meglépte, amire már egy jó ideje számítani lehetett. A piacok beárazták, nem is reagált arra különösebben a Forint, hogy Matolcsy György lesz a Magyar Nemzeti Bank elnöke. Véleményem szerint ez lesz minden idők legizgalmasabb és legkiszámíthatatlanabb elnöksége a redszerváltás óta. Senki nem tudja, mit is hozhat ez a döntés, találgatások vannak, de a forintgyengítés, infláció emelés nem hiszem, hogy hosszabb távú stratégiája lenne a vezetésnek. Arra leszek kíváncsi, hogy tudja majd ötvözni Matolcsy a mesék világát, Tündérország csodáit az MNB-től megkövetelt objektivitással, realitással. Új időszámítás vette kezdetét. Minden megvan, ami a Fidesz gazdasági gépezetéhez, az ország "teljes átalakításához" kell. Most valóban beindul a "gyorsnaszád"? Akadály már szinte nincs az országon belül (a globalizáció, meg az EU persze ott vannak), tehát a nemzeti "pénzidézés" , a "szakrális-gazdasági" fellendülés megkezdődhet....

Nem tulajdonítunk túl nagy hatalmat az MNB-nek?

Véleményem szerint a Nemzetgazdasági Minisztérium dönti el igazán, milyen fordulatot vesz a gazdaság és nem a Nemzeti Bank. Oda pedig egy nemzetközileg elismert gazdasági szakember ült: Varga Mihály. Az ország gazdaságának jobb agyfélteke lesz az MNB és ennek ellensúlyozására az NGM. Ebből még jól is kijöhetünk... Az biztos, hogy az ország vezetése az elkövetkező időkben a Fidesz szabályai szerint fognak játszani. Na de ezt ki csinálta magának?

Alkotmányozás --> a többség akarata



Mint azt már többször is kifejtettem, a magyar emberek többsége nem törődik a jogállamiság, ilyen mély értelmezésével. "Csövesek ne rondítsák a várost...". A főváros szerint amíg élt a törvény a közterületen való lakhatás tiltásáról 1 ember halt meg az utcákon. Amikor ez a törvény még nem létezett több, mint 100-an. Ez szerintem hihető is (lásd: Ferenciek tere). Nem beszélve a közhigéniáról és a látványról... Senki sem szeret szembesülni azzal, hogy létezik ilyen. Ráadásul egy belvárosi, közlekedési csomópontban a város összképére nem vet túlzottan pozitív fényt.

A diákok esete pedig a választó többség korosztályára utal. Európában, és Magyarországon is a népesség öregedő. Jól látható, hogy a nyugdíjasok érdekében mit tesz a kormány (szerintem ezt mindenki megérdemli, aki egy életen át dolgozott), és a diákok ellenében mit tesz. "Röghöz kötés"-ről annyit szeretnék megjegyezni, hogy ilyen gazdasági helyzetben az itt keményen dolgozó népnek lehet jogos követelése az, hogy ha már a pénzükből taníttatnak valakit, az utána ne vigye külföldre az itt megszerzett, drága tudást... Persze ez az európai eszmékkel, a szabad mozgás jogának megsértésével egyenlő.

Amiben viszont a kormányt elmarasztalnám az az a pont, hogy az alkotmányozására is az jellemző, mint az eddigi gazdasági kormányzására: túlzottan ad hoc. Meggondolatlan, nem gondoltak bele a következményekbe, és a várható hatásokat sem gondolták át. Ha csináltak volna egy jól átgondolt, társadalmi egyeztetéseken elfogadott, megvitatott alaptörvényt, akkor a mostani (jogos) felvetéseket, miszerint Orbánék nem veszik figyelembe a jogállamiság eszméit, kikerülhető lett volna.

Előbb-utóbb a központi akarat érvényesül, na de mit tehet az ellenzék?


Minek lehetünk szemtanúi? A fékek és az egyensúlyok szépen, lassan kezdenek eltűnni. Ez egy válság időszaka alatt persze lehet, hogy gördülékenyebbé teszi a politikai folyamatokat, reagálást fegyorsítja a világgazdaság alakulására. Viszont maga a demokrácia alapeszméi súlyosan csorbulnak. Egy ember akarata körül összpontosul az hatalom... Azt viszont továbbra is a nép dönti el, hogy kinek az akaratával értenek jobban egyet. Elnöki redszerré való átalakulás folyik éppen?

Ez viszont egy magasra feladott labda az ellenzék részére. Viszont azt kell, hogy megállapítsam, hogy még ezzel sem tud élni. Részint szavahihetetlensége, másrészt karizma hiánya miatt. Egyetlen olyan ellenzéki párt (mozgalom) van jelenleg, ami másnak akar tűnni. Az Együtt 2014 Bajnai Gordon vezetésével azt a látszatot kívánja fenntartani, hogy ők egy igazságos, jogállamiságot akarnak létrehozni. Persze mind ezt egy, a politika mocskától tiszta szakemberrel az élükön. Hiába az új csomagolás, Bajnai nagyon is aktív politikai szerepet vállalt a szocialisták kormányzása alatt. Nem is ez a baj. Hanem az álszentsége és meggyőző, demagóg, áltudományos alapokon nyugvó teóriái. Látszik, hogy próbálja habitusában, temperamentumában Orbánt másolni. már-már feltűnően ellentétes világképet felfestve, belebeszélve az ellenzék tudatába. Egyszerűen ilyen mértékben nem különbözhet a valóság, ahogy azt a két fél leírja.

A többi ellenzéki párt... Mesterházy Attila keresi az útját, de egyre inkább elveszti a támogatóit. Az MSZP a mételybe kezd belesüllyedni, csak a tradícionálisan szocialista szavazók tábora fog megmaradni. Lehetőségei kihasználásában, súlyos múltja, a be nem következett tisztújítása, és egy karizmatikus vezető hiánya akadályozza.

Az LMP egy szinte ismeretlen párt. A szavazók nagy része, véleményem szerint nem tudja mi történt az elmúlt hónapokban, Schiffer Andrást és Jávor Benedeket pedig egy politika iránt túlzottan nem érdeklődő személy véleményem szerint nem is ismeri.

A Jobbik alaptételei, radikális mivolta miatt csak egy kisebb-nagyobb szegmenst tudhat megfogni (egy jelentős választói bázis, viszont többségbe nem látom a realitását, hogy az elkövetkezendő időszakban kerülhetne). Van pár nagyon fontos gondolatuk, amivel egyik párt sem foglalkozna (specifikus bűnözési formák...), viszont ezek komolyságát lenullázzák kínos hozzászólásaikkal, felkészületlen, demagóg interpellációikkal.

Gyurcsány Ferenc, az egyetlen olyan ellenzéki politikus, aki ért valamit a politikához. Neki csak fanatikusai vannak. Ő az egyetlen olyan politikus Orbán Viktoron kívül, akiről talán az országban mindenki tud, hogy létezik. Egyetlen hátránya van, hogy minden oldalról utálják...A baloldalra fatális, lemoshatatlan rontást hozott. A Fidesz legnagyobb jótevője... Nélküle nem lenne új alkotmány, új gazdaságpolitika, új közigazgatás...stb.

Summa Summarum

Orbán Viktor nagyon jól kihasználja 2/3-ad adta lehetőségeit. Elképzeléseit már senki, semmi nem akadályozhatja. Teljesen új alapokra helyezi a magyar közélet, gazdaság, társadalom működését. Szolidaritást csak azok élvezhetnek, akik tenni akarnak az országért. Ezek az alaptételek. Viszont ez az átalakulás nagyon gyorsan megy végbe, így ezt a változást úgy élhetjük meg, mint az eddigi világ lerombolását. Egy kegyetlen világot, melyben a szegényeket eltapossák, a teljes mozgás szabadságát korlátozzák. Ez, véleményem szerint egy rövid átmenet, amíg nem konszolidálódik, nem ágyazódik be ez a szisztéma. Addigra viszont Magyarországon a két pólus nem fog végzetesen mást gondolni a körülötte levő világról? Ezért mindent megtesznek politikusaink, hogy ellenségnek tekintsék egymást az emberek...

Kell ez így?

Szerző: Istenadta

2 komment

Címkék: Címkék

A bejegyzés trackback címe:

https://kellezigy.blog.hu/api/trackback/id/tr625112484

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nem várt fordulat 2013.03.13. 23:22:38

"úgy élhetjük meg, mint az eddigi világ lerombolását"

a baj az, hogy 3 éve nem csinálnak mást csak rombolnak, és semmit nem építenek.

azaz dehogy is nem, a saját klientúrájukat.

Istenadta 2013.03.15. 23:45:51

@karacsi_maci: Ezt eléggé nagy sarkítàsnak gondolom és látom... Aki azt mondja, hogy csak rombolnak, az nem látta, hogy romokban kapták meg az országot? Az igaz, hogy kb. pénzért (devizahitelesek segítése, családi kedvezmények...stb.) a néptől elvesznek egy kis hatalmat és centralizálnak.Visont ahogy ki lett használva itthon az összes kiskapu, amit más országokban a politikai elit azért nem használ ki, mert ott létezik demokratikus kultúra, ės minden hazai vagyon ki lett játszva a külföldnek, úgy még igény is lett arra, hogy átalakítsák a rendszert, és valamit pl államosítsanak...
süti beállítások módosítása